• 0888 32 07 24
    0888 32 07 24

Хоста разсад - Hosta (различни цветове)

Хоста разсад - Hosta (различни цветове)

Модел r-89785 In stock
9,50 лв.
  • Дан. основа: 9,50 лв.

Етикети: Хоста разсад - Hosta (различни цветове), r-89785, Разсад

Преведено от английски -Hosta е род растения, обикновено известни като hostas, трилистни лилии и понякога от японското име giboshi. Хостаците се култивират широко като растения, устойчиви на сянка. Понастоящем родът е поставен в семейство Asparagaceae, подсемейство Agavoideae, и е родом от Североизточна Азия.

 

Хостата е вероятно едно от най-издържливите растения за сенчести градини. Родът Hosta произхожда от Азия и включва около 25-45 вида, като повечето представители са внесени от Япония в Европа през 19 век. Въпреки че цъфти с изключително красиви цветове, хостата е по-популярна като градинско листно декоративно растение.

Цветето има редица предимства, освен че вдъхва живот на потъналите в сянка места в градината, където рядко може да оцелее друга зеленина.

 

Едрите, красиви  цветове  наподобяват тези на лилиумите и могат да бъдат бели или обагрени в бледо лилаво или виолетово, като единственият силно ароматен вид е августовската лилия (Hosta plantaginea), чиито цветове изпълват цялата градина с упойващо ухание. Друга характерна черта на вида е, че цветовете му се разтварят през нощта и се затварят сутринта.

Хостата се характеризира с едри и лъскави листа, които се появяват в края на пролетта и бързо се превръщат в доминираща черта на растението. Овалните листа внасят допълнителна  текстура на градинския ландшафт, а пищната зеленина му придава лека драматична нотка.

 

Отглеждане

Хостата вирее на сянка, но някои видове толерират и по-слънчеви места, особено тези с жълто оцветяване на листата. Сортовете със сини и синьо-зелени листа трябва да се засаждат на пълна сянка, докато вариегатните форми могат да бъдат отглеждани и на шарена сянка.

Почвата трябва да е богата и добре дренирана. Може да добавите органичен тор към почвата преди да засадите цветята.

Размножаването става чрез разделяне на туфата с остър нож през пролетта или началото на лятото. Разделянето се извършва веднъж на 3-4 години.

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Captcha